Samen tegen eenzaamheid

Eenzaamheid startconferentie

Met veerkracht en sociaal netwerk eenzaamheid te lijf

Eenzaamheid, een veelgehoord begrip de laatste tijd. Maar wat is eenzaamheid nou eigenlijk? En wat kunnen we eraan doen? Gemeente Someren pakt dit onderwerp aan, samen met ons netwerk aan professionals, zoals de dorpsondersteuners, jongerenwerkers en welzijnsorganisaties.

Daarom organiseerden we op 1 maart samen met de GGD en Onis Welzijn een online conferentie hierover. Er luisterden circa 50 mensen mee, vooral professionals uit ons sociale netwerk.

Aanpak is maatwerk

Eric Schoenmakers, docent en onderzoeker bij Fontys Hogescholen, gaf een interessante lezing. Hij benadrukte dat eenzaamheid iets heel complex is en voor iedereen anders kan zijn. Ook hoort eenzaamheid soms bij het leven. Dat wil niet zeggen dat we er niets aan moeten doen. Eenzaamheid komt namelijk best veel voor, onder alle leeftijden. En waar het voor de een ‘part of life’ is, is het voor de ander heel pijnlijk en kan het zelfs je algehele gezondheid beïnvloeden. Maar wat kunnen we er aan doen? Dat is vooral maatwerk is de conclusie. In ieder geval écht luisteren naar mensen en het thema benoemen. “Er mag meer gepraat worden over iets wat zo normaal is”, aldus wethouder Theo Maas.

Zelf aan de slag

In een filmpje van Stichting Door en Voor kwam een mevrouw aan het woord die zich tijdens de coronacrisis opgesloten voelde. Ze wilde zich nuttig voelen. Ze heeft contact gezocht met Door en Voor en volgt nu een cursus. “Ik heb gemerkt dat als ik zelf niks onderneem, dan gebeurt er niks. Het komt niet aanwaaien”. Een mooi voorbeeld van hoe iemand zelf actie heeft ondernomen en weer helemaal is opgebloeid.

Ook dorpsondersteuner Loes van der Weerden en jongerenwerker Roos Mauer vertelden over wat zij tegen komen op het gebied van eenzaamheid in hun werk.

Vervolg door workshops

Deze conferentie was een interessante aftrap, maar daar blijft het niet bij. De komende periode worden verdiepende workshops georganiseerd. Met thema’s zoals ‘Hoe ga je een gesprek aan over eenzaamheid’, ‘Jongeren en eenzaamheid’ en ‘Eenzaamheid en psychische kwetsbaarheid’. Uit een eerste inventarisatie tijdens de conferentie bleek dat hier veel interesse voor is. Dus daar gaan we zeker mee aan de slag!

Heb jij vragen over eenzaamheid? Je kunt altijd aankloppen bij de dorpsondersteuners.

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties