Mensen maken Nederland, ook in Someren

Josien van Geffen zwemmen

2021 is het Jaar van de vrijwillige inzet. Onis gaat daarom in gesprek met enkele vrijwilligers over hun fantastische inzet. Deze keer is dat Mieke Rooijmans.
Mieke is 54 jaar en ruim 5 jaar zwemmaatje van Frank. Hij heeft epilepsie en woont in buitenhuis de Dommel van Kempenhaege. Om de week gaan Mieke en Frank samen op maandagmiddag naar zwembad “De Abeel” in Someren om baantjes te trekken. De andere week gaan zij wandelen, fietsen of lekker een ijsje halen. 

Waarom heb je juist dit vrijwilligerswerk gekozen?

Mieke vertelt: “Ik kom al langer bij zwembad de Abeel omdat ik heel graag zwem. Op een dag vroeg José (eigenaresse van de Abeel) of ik zwemmaatje wilde worden van Frank. Frank zwemt ook heel graag maar mag dit vanwege zijn epilepsie niet alleen. Ach, waarom niet dacht ik, en zo is het begonnen. Het is dus eigenlijk geen bewuste keuze geweest”.

Levert het jou ook iets op?

“Ondanks dat het geen bewuste keuze was, levert het mij heel veel op” vertelt Mieke. “Ik had dat niet verwacht. Je doet het voor de ander maar dan blijkt dat de blijdschap van Frank mij ook veel oplevert. Ik krijg er energie van en heb door het vrijwilligerswerk allerlei nieuwe contacten gekregen. Je hoort ergens bij en dat is leuk! Alles is dus eigenlijk boven verwachting en het blijkt dat het Frank ook goed doet. Hij is door het zwemmen rustiger en krijgt minder aanvallen, hoe mooi is dat?”

Een leven zonder vrijwilligerswerk, kan dat?

“Nee, voor mij niet meer, daarvoor brengt het me teveel. Naast het persoonlijke contact dat me blij maakt, leer ik ook hoe ík reageer op dingen, bijvoorbeeld als Frank een aanval krijgt. De eerste keer bleek dat ik daar heel rustig onder bleef”.

De tips van Mieke:

Voor organisaties: zorg dat vrijwilligers voorbereid worden op wat zij mee (kunnen) maken. Bied ze waar nodig een stukje scholing én goede begeleiding aan.
Voor vrijwilligers: Vrijwilligerswerk is een verrijking van je leven, je leert iedere dag wel iets bij! 

Wil jij net als Mieke ook iets doen dat je zoveel moois oplevert?

Neem contact op met de Vrijwilligerscentrale van Onis Welzijn, Ria Kandelaars, 06-38266670 of r.kandelaars@oniswelzijn.nl.

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties