Week van het Geld: Hoe haal je jouw spaardoel?

Money

Deze week is het weer de jaarlijkse Week van het Geld. Dit initiatief van de overheid heeft als doel mensen, en specifiek kinderen, bewust te maken van het nut om verstandig te leren omgaan met geld. Het klinkt namelijk vanzelfsprekend maar voor veel mensen is het lang niet zo makkelijk. Je inkomsten en uitgaven op orde hebben en dan ook nog proberen te sparen is geen aangeboren talent.

 

Heb jij een financieel doel dat je graag zou willen bereiken? Een vakantie naar de zon? Hele mooie dure schoenen? Een nieuw fiets voor je kind? Het maakt niet uit wat het is, maar het is in ieder geval aan te raden om een plan te bedenken hoe je dat financiële doel gaat bereiken. Wellicht helpen deze tips je op weg.

1: Is je doel haalbaar?

Als je nu al elke maand moeite hebt om je vaste lasten te betalen en je doel is om je hele huis te verbouwen, dan raak je wellicht alleen maar gefrustreerd. Zorg dus dat je doel binnen afzienbare tijd haalbaar is. Begin bijvoorbeeld met: ‘Nieuwe tegels voor de badkamer’ of ‘Houtwerk schilderen’.

2: Maak het concreet

Dat wil zeggen: hoeveel heb je nodig, wanneer heb je het nodig en hoeveel moet je daarvoor wekelijks of maandelijks sparen? Spreek met jezelf een vast spaarbedrag af. Elke week af en toe een paar euro in een potje stoppen is leuk wanneer je gewoon wat cash achter de hand wel hebben, maar zet structureel geen zoden aan de dijk.

3: Kies je potje

Een spaarpot/spaarvarken of mini-kluis is een makkelijke manier om fysiek geld opzij te leggen. Er zitten echter ook wat risico’s aan. Bij brand of inbraak ben je alles kwijt en je maakt het jezelf eigenlijk te makkelijk om er iets uit te pakken wanneer je even snel de pizzakoerier moet betalen. Sommige banken bieden de mogelijkheid om een digitaal spaarpotje aan te maken. Deze optie geeft sneller inzicht in wat je al gespaard hebt en is veiliger.

4: Zoek naar bespaarmogelijkheden

Sparen gaat een stuk makkelijker wanneer je niet hoeft te zoeken naar extra geld, maar het gewoon ergens anders kunt weghalen. Heb je een abonnement op de sportschool waar je nooit heen gaat of een krant die je nooit leest? Zeg het abonnement op en stop het geld dat je bespaart maandelijks in je spaarpot.

5: Eens gespaard, blijft gespaard

Als je fysiek je geld in een spaarpot gaat doen, zorg dan dat je er echt niet meer bij kunt. Als er in je spaarvarken zo’n leuk rubberen dopje aan de onderkant zit, bestaat de kans dat je geld net zo hard er weer uit gaat als dat het er in ging.

Maar ook bij een digitaal spaarpotje kun je vaak gewoon bij het geld komen. Vraag bij je bank of de mogelijkheid bestaat het spaarpotje digitaal op slot te zetten tot het spaardoel is behaald.

Landelijke regelingen

Regelhulp is een wegwijzer van de overheid voor iedereen die zorg en ondersteuning nodig heeft.

Regelingen

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties