Wat betekent ‘sorry’ nog?

Woman

Hij was de liefste en leukste man en hoe vaker jullie bij elkaar waren, hoe verliefder je werd. Hij behandelde je als een prinses. Ja, hij was wel redelijk dominant, maar dat maakte hem juist aantrekkelijk. Toen hij je tijdens jullie eerste ruzie het gevoel gaf dat je een ontzettende domme troela was, vond je dat niet leuk maar je bood toch je excuses aan. En hij ook. Toen was alles weer goed.

Tot de volgende ruzie. Het ging om niks en hij was moe. Je snapte het wel. De eerste keer dat hij je sloeg schrok je je kapot. En hij ook. ‘Sorry, sorry liefje, het spijt me zo. Ik wil jou nooit pijn doen’ zei hij terwijl hij je vasthield. En natuurlijk vergaf je hem. Want het zou nooit meer gebeuren…

Maar het gebeurt wel. En eigenlijk steeds vaker. Soms zie je het aankomen maar veel vaker komt het volkomen onverwacht. Je schrikt, vraagt je af of je het had kunnen voorkomen. Je doet alles om te zorgen dat hij niet boos op je wordt. Maar steeds is er toch weer iets dat hem razend maakt.

Geniepig

Huiselijk geweld is iets dat er in sluipt. Geliefden komen langzaam in een situatie waarbij de een dader wordt en de ander slachtoffer. En juist het feit dat het zo geleidelijk gaat maakt het moeilijk er weer uit te komen. Wanneer iemand je zomaar een mep geeft, weet je niet hoe snel je weg moet wezen, maar bij huiselijk geweld speelt er een geniepig element mee: de dader zegt dat hij van je houdt en je niet kan missen. Dat maakt het ineens een stuk ingewikkelder om weg te gaan. Als er ook nog kinderen in het spel zijn wordt het alleen maar moeilijker. Op die manier leven duizenden gezinnen elke dag.

Schokkende cijfers

  • Jaarlijks zijn in Nederland ruim 200.000 volwassenen slachtoffer van ernstig huiselijk geweld.
  • Hoewel het er een stuk minder zijn, worden ook mannen slachtoffer van mishandeling. Elk jaar melding zich ruim 200 mannen bij de crisisopvang, maar vermoedelijk durft het grootste deel van de mannen die mishandeld worden, zich niet te melden uit schaamte.
  • 118.000 kinderen zijn hierbij betrokken.
  • Elk jaar sterven er 50 mensen aan de gevolgen van huiselijk geweld.
  • 15% houdt blijvend lichamelijk letsel over.

Goed om te weten

Ben jij slachtoffer van huiselijk geweld, dan zijn er een paar dingen die je moet weten:

  • Dit gaat niet zomaar over als jij maar lief genoeg bent.
  • Je bent daadwerkelijk in gevaar
  • Je kinderen lopen een groot risico om mentaal beschadigd te raken in deze situatie
  • Weggaan is eng, maar blijven is net zo gevaarlijk, of misschien nog wel meer.
  • Er is hulp en je kunt bescherming krijgen.

Gun jezelf (en je kinderen) een toekomst en ga naar je huisarts, naar de GGD of de politie. Zij kunnen je helpen met directe hulp en begeleiding.

Vermoed je dat iemand in je omgeving mishandeld wordt? Blijf niet afwachten en kom in actie. Op de site https://www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl/ vind je informatie en tips wat je het beste kunt doen.

Landelijke regelingen

Regelhulp is een wegwijzer van de overheid voor iedereen die zorg en ondersteuning nodig heeft.

Regelingen

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties