Je huis én je hoofd weer schoon

Schoonmaken

Velen zijn er groot mee geworden. De jaarlijkse voorjaarsschoonmaak. Moeders die met stofdoeken door het huis zwaaien. Ramen open, zwabbers en bezems in de gang en op sokken door het huis want er was net gedweild. Vaak werden kamers uitgemest, moest oud speelgoed naar de arme kindjes en stonden er aan het eind van de week 12 vuilniszakken langs de weg met rommel.

Een schoon huis is fijn. Niet alleen omdat het beter is voor de gezondheid maar een opgeruimde omgeving geeft de meeste mensen ook een lekker gevoel. Hoe voller je huis is, hoe voller het ook in je hoofd lijkt te worden. En je hoofd zit al vol genoeg.

Tegenwoordig is opruimen een trend waar veel mensen behoefte aan lijken te hebben. Alleen noemen we het nu ‘minimaliseren’ en kijken we naar programma’s van opruimgoeroes als Marie Kondo om te leren hoe we ‘meer ruimte en positieve energie creëren’. Maar de basis blijft hetzelfde: mensen worden blij van een opgeruimd huis en een opgeruimd hoofd.

Schoon huis

Soms weet je van gekkigheid niet meer waar je moet beginnen. Zeker in een gezin met jonge kinderen lijkt het onbegonnen werk want je draait je om en overal ligt weer speelgoed, afwas en schoenen.

Een goed begin is de aanschaf van opbergbakken. Geef ieder kind een bak voor het speelgoed waar dagelijks mee gespeeld wordt en ruim de rest op in bakken onder het bed of in de kast. Vlak voor het eten of slapengaan hoeft je kind alleen maar zijn speelgoed en de bak te gooien en het is direct een stuk netter.
Dit principe werkt ook goed voor rondslingerende schoenen.

Daarnaast is het goed om eens in de zoveel tijd met andere ogen om je heen te kijken. Stel dat je huis te koop zou staan, wat zijn dan de spullen die je zou laten staan en wat zou je weg doen voor de kijkers komen? Op die manier kijk je kritisch naar wat je huis mooi en gezellig maakt, waar je aan gehecht bent en wat eigenlijk overbodige rommel is.
Breng spullen die kapot zijn naar de milieustraat van de gemeente en geef speelgoed en kleding die jij niet meer gebruikt aan de kringloopwinkel. Je zult zien hoe fijn het is om daarna je kasten of bergruimte open te doen en niet meer overweldigd te worden door de hoeveelheid spullen. En minder spullen betekent minder en makkelijker schoonmaken.

Schoon hoofd

Behalve in je huis, kan het soms ook een rommeltje worden in je hoofd. Meestal merk je dat je dan gespannen wordt, dingen vergeet en kortaf doet tegen de mensen om je heen. Ook dan is het tijd voor een schoonmaakbeurt en het ontrommelen van je agenda.
Maak een lijstje van dingen die je moet doen (afspraken, klusjes enz) en van dingen je je zorgen over maakt (kinderen, geld, planning enz). Het in kaart brengen van die zaken geeft vaak al een gevoel van opluchting.

Vervolgens ga je op het eerste lijstje de dingen zetten die echt belangrijk zijn en die zo snel mogelijk gedaan moeten worden. Die ga je als eerste doen. Daarna komen er een aantal zaken die geen spoed hebben maar wel gedaan moeten worden. Die plan je in je agenda in op een specifieke dag en tijd. Hoe minder belangrijk, hoe verder weg je die plant. Daarna blijven er nog een aantal dingen openstaan die eigenlijk niet belangrijk zijn maar waarvan je wel het gevoel hebt dat je ze moet doen. Probeer die te schrappen. Die dingen staan gelijk aan de rommel in je huis die je eigenlijk niet gebruikt of die stuk zijn en dat gewoon weggegooid moet worden. Breng die dingen lekker naar je mentale milieustraat.

Dan heb je nog de dingen waar je je zorgen over maakt. Ook hier maak je een schifting van zaken die daadwerkelijk een ‘bedreiging’ vormen voor je dagelijks leven en zaken die meer een irrationele druk op je schouders leggen. Voor die eerste problemen ga je proberen een actieplan te maken. Wat kun je daadwerkelijk doen om de bedreiging en de zorgen die dat meebrengt, af te wenden? Vraag hiervoor ook hulp bij mensen met verstand van zaken. Heb je geldzorgen? Praat met je financieel adviseur. Maak je je zorgen over je gezondheid? Praat met de huisarts. De zorgen die daarna nog in je hoofd zitten, zijn eigenlijk ook weer onnodige rommel. Weg ermee.

Zowel je huis als je hoofd is weer schoon. Je zult zien dat je je een stuk lekkerder voelt en meer ruimte hebt (letterlijk en figuurlijk) om te genieten.

Landelijke regelingen

Regelhulp is een wegwijzer van de overheid voor iedereen die zorg en ondersteuning nodig heeft.

Regelingen

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties