Hoera! Het is Kinderdag!

rain

We hebben Vaderdag en Moederdag, maar wanneer is het eigenlijk Kinderdag?” vraagt de gemiddelde 7-jarige zich nog wel eens af. Een veelgehoord antwoord is: “Elke dag is toch Kinderdag!” Maar dat is dus mooi niet waar, want alleen op 1 juni is de Internationale Dag van het Kind. Wat houdt dat in?

Nationale feestdag
Kinderdag is in heel veel landen ter wereld een nationale feestdag. De datum verschilt alleen per land. Zo vieren Japan en Zuid Korea het op 5 mei, Spanje en Engeland de tweede zondag in mei en Cuba en Venezuela vieren Kinderdag op de derde zondag in juni. De meeste landen houden echter 1 juni aan.

In de basis heeft Kinderdag echter dezelfde betekenis als Vaderdag en Moederdag. Het vieren dat je kind bent. Het is echter ook een dag om stil te staan bij het feit dat een kind de ruimte moet krijgen om echt kind te zijn. En dat er heel veel kinderen zijn die door omstandigheden veel minder vrij en gelukkig opgroeien.

In Nederland leeft Kinderdag niet echt. Dit is misschien ook wel te wijten aan het feit dat Nederlandse kinderen over het algemeen opgroeien in welvaart en goede gezondheid (uitzonderingen helaas daargelaten). Onderzoek van Unicef in 2016 heeft uitgewezen dat Nederlandse kinderen de gelukkigste kinderen ter wereld zijn! Dat komt door veel verschillende factoren, maar zeker ook door het feit dat de vaders en moeders in ons land behoorlijk goed zijn in opvoeden. En daar mogen we trots op zijn.

Met die gedachte willen we iedereen ook dit jaar weer een prachtige Kinderdag wensen!

Landelijke regelingen

Regelhulp is een wegwijzer van de overheid voor iedereen die zorg en ondersteuning nodig heeft.

Regelingen

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties