Een nieuwe liefde. Maar hoe vertel je het de kinderen?

Coffee

Hoera, een nieuwe liefde! Of het nu al binnen drie maanden is of pas na drie jaar, het is een geweldig gevoel om weer verliefd te zijn. Wellicht had je het niet eens meer verwacht als je al een hele tijd single was. En nu kun je het wel van de daken schreeuwen! Maar hoe moet dat met de kinderen? Hoe en wanneer is het juiste moment het ze te vertellen?

Wat jij heel leuk en spannend vindt, vinden je kinderen misschien wel ongelooflijk stom. En als je het vanuit hun oogpunt bekijkt is dat ook wel een beetje begrijpelijk. Kinderen willen van nature graag hun ouders voor zichzelf hebben. En dat het liefst ook nog gewoon samen. Helaas is dat niet altijd de realiteit. Ouders gaan soms uit elkaar. En regelmatig vinden ze weer een nieuwe partner. Soms voor even, soms voor altijd.

Er zijn geen regels om te bepalen wie je wanneer aan je kinderen voorstelt en wie niet. Ook hoe je het aanpakt moet je feitelijk zelf bepalen. Toch geven we je een paar tips.

Geef het tijd

Het is een feit dat wanneer je verliefd bent, je niet meer helemaal objectief kunt denken. Toch zul je realistisch moeten zijn en beseffen dat sommige verliefdheden net zo snel weer verdwijnen als dat ze kwamen. Als uitgangspunt zou je kunnen zeggen: als de vlam na 3 maanden nog steeds brandt, kun je het gaan delen met je kinderen.

Hou het luchtig

Wanneer je je kinderen gaat vertellen dat je iemand hebt ontmoet is het goed om daar echt even voor te gaan zitten, maar zonder het meteen een heel plechtig moment te maken. Vertel het op een moment dat het rustig is in huis maar niet vlak voor het slapen gaan. Je kind moet het nieuws misschien even verwerken en heeft daarna misschien wel een paar vragen. In bed kan dat leiden tot piekeren.

Wees eerlijk

Zonder direct in details te treden kun je je kinderen eerlijk vertellen dat je iemand hebt ontmoet die je heel erg leuk vindt. En dat je het fijn vindt om tijd met die persoon door te brengen. Laat ook weten dat je begrijpt dat je kinderen dat misschien een beetje gek vinden of aan het idee moeten wennen. Zeg dat je het leuk zou vinden om die persoon aan hen voor te stellen maar dat je niet van ze verwacht dat ze direct heel enthousiast zijn. Laat in het gesprek ruimte voor vragen en reacties. Ook als die niet zo enthousiast zijn.

Hou het klein

Hoewel jij je nieuwe liefde helemaal geweldig vindt, moeten je kinderen misschien nog een beetje wennen aan de ander. Let er dus op dat je het niet de hele dag over je nieuwe ‘verkering’ hebt. En ook als de eerste kennismaking positief was, wacht nog even voor je een tweede ontmoeting plant.

Neutraal terrein

Die eerste ontmoeting kan het beste plaatsvinden op zogenaamd ‘neutraal terrein’. Dus niet bij een van beiden thuis maar bijvoorbeeld in een speeltuin, buiten wandelen of in een café voor een kopje warme choco. Zo hoeven je kinderen niet meteen hun veilige thuis te delen met een vreemde en is er voldoende afleiding en ruimte om rustig de kat uit de boom te kijken.

Landelijke regelingen

Regelhulp is een wegwijzer van de overheid voor iedereen die zorg en ondersteuning nodig heeft.

Regelingen

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties