6 tips om uw medicijnen veilig mee op reis te nemen

Vakantie

Gebruikt u medicijnen en gaat u op reis? Neem dan de juiste voorzorgsmaatregelen. Met deze tips zit u zeker goed.

Tip 1:

Neem voldoende medicijnen mee. Natuurlijk voor de reisperiode maar neem voor de zekerheid een extra weekvoorraad mee.

Tip 2:

Vraag of uw apotheek een overzicht van uw medicijnen voor u uitprint. Hierin staan alle gegevens over uw medicatie en over andere zaken zoals allergieën. Handig als u naar de dokter of apotheek moet op uw reisbestemming.

Tip 3:

Door sommige medicijnen wordt u gevoeliger voor zonlicht. Dit geldt bijvoorbeeld voor sommige antibiotica. Er kan dan snel huidirritatie of afwijkende verkleuring optreden. Om dit te voorkomen is het verstandig om de zon enigszins te mijden of afdoende beschermende middelen te gebruiken.

Tip 4:

Misschien heeft u medicijnen die koel bewaard moeten worden. Vraag uw apotheker hoe u dit op reis het beste kunt regelen.  

Tip 5:

Gebruikt u een medicijn dat onder de Opiumwet valt? Bijvoorbeeld sterke pijnstillers, slaapmiddelen, kalmeringsmiddelen of medicijnen tegen ADHD? Dan heeft u bij de douane een speciale verklaring nodig van een arts. Begin op tijd met de aanvraag: deze kan 4 weken duren. Uw apotheker of arts kan u vertellen of uw medicijn onder de Opiumwet valt.

Tip 6:

Gaat u vliegen? Doe uw medicijnen en spullen voor contactlenzen in uw handbagage – in het bagageruim kan het vriezen. Draag medicijnen liever niet direct op het lichaam (bijvoorbeeld in een broekzak), dat kan te warm zijn.

Bron: Apotheek.nl

Landelijke regelingen

Regelhulp is een wegwijzer van de overheid voor iedereen die zorg en ondersteuning nodig heeft.

Regelingen

Professionals die u kunnen helpen

Op de sociale kaart vindt u informatie, voor inwoners en professionals, over formele en informele organisaties rond wonen, zorg & welzijn, werk & inkomen, kinderen en jeugd.

Organisaties